SETMANA 14. 16 - 20 DESEMBRE


Entrem en l’ultima setmana abans de les vacances de nadal. Aquests setmana hem parlat dels museus. Segons el Consell Internacional de Museus, es tracta d’una institució cultural amb caràcter permanent, obert al públic, sense finalitat lucrativa, on es conserven, estudien i exposen els testimonis materials de l’evolució de l’univers del món passat i actual.

Hi ha diferents tipus de museus com, d’arqueologia i història, ciències, arts,regionals i/o especialitzats.

Els museus sorgeixen com a institucions centrades en la conservació i l’exhibició de béns patrimonials.
La funció de conservació i restauració porta associada una políitica de col·lecions que defineix la tipologia d'objectes susceptibles de ser conservats o inclosos a la col·lecció.

Les principals funcions del museu son:
- Conservar, catalogar, restaurar i exhibir de forma ordenada les seues col·leccions.
- Investigar i promoure la investigació respecte de les sues col·leccions.
- Organitzar periòdicament exposicions científiques i divulgatives d’acord amb el seu objecte.
- Elaborar i publicar catàlegs i monografies dels seus fons.
- Desenvolupar una activitat didàctica respecte del contingut i les funciones pròpies.

Les tècniques expositives i la forma d'arribar al visitant han evolucionat. Actualment cal aconseguir tres tipus d'interacció:
- Interactivitat emocional, els objectes i espai busquen provocar emocions.
- Interactivitat intel·lectual, es busca que la ment es plantege preguntes.
- Interactivitat manual, busca que es faça alguna cosa. 

Els museus han de tenir en compte el tipus de visitant que reben, per donar resposta a les familíes, tindrán en compte que la visita no ha de ser massa cansada, ha de ser entretenida i educativa i oferir bons serveis. En el casa dels grups educatius, cal comptar amb instal·lacions específiques, serveis suficients, espais per esmorzar i espais on almenys un grup de 10 puga estar junt. En el cas de les persones amb discapacitat, tenir els textos en Braille, textos grans i amb bona llum, els audiovisuals subtitulats, rampes i ascensors per poder accedir a les diferents sales. I per últim, el col·lectiu turístic, cal tenir totes les explicacions en el máxim nombre de llengües possibles. 

Després cal parlar dels ecomuseus, centres museístics orientat sobre la indentitat d'un territori. L'aspecte més interessant és que són creats amb participació i gestió de la comunitat. La seua existència es defineix per la seua relació amb un territori i una població.


Un del servei bàsic d'un museu son les exposicions. Es tracta d'una presentació pública d'objectes d'interès cultural. Es la posada en escena dels objectes interpretats amb que es vol contar i comunicar un relat. 

A la classe del dimecres, vam vore un vídeo que parlava de com els museus evolucionen i el que tenen en compte. De com molts han afegit la tecnologia per estar al dia i atraure a més visitants encara que molts altres han preferit quedar-se amb la seua forma clàssica. 

El dijous dia 19, vam acudir a Paterna, al museu de Ceràmica, una excursió molt interessant ja que que podíem vore reflectit el que vam estudiar a l'aula amb els nostres propis ulls. Com primer van captar la nostra atenció per introduir-nos al que anàvem a fer, seguidament vam fer una xicoteta visita amb la seua respectiva explicació d'uns 30 minuts, en aquesta visita vam poder vore com fins el mínim detall com pot ser una forma o un color tenia el seu sentit en aquella época, seguidament vam fer un descans de deu minuts i després vam entrar a una sala on, amb l'ajuda d'imatges ens van explicar el pas de la historia i de com la ceràmica era part d'ella. Després, vam dibuixar i pintar des del nostre punt de vista una mà que mostrés el que sentim de la societat de hui en dia o el que voldríem que mostrés. 

Em va semblar una molt bona forma de finalitzar les classes abans de les vacances de Nadal i a més per poder sortir, vore un museu i poder comparar amb el que vam estudiar. 

Inés. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

ACAMPADA

SETMANA 25. LES ACTIVITATS MÉS DIVERTIDES EN EL TEU CONFINAMENT

SEMANA 26. CUENTACUENTOS - SERGIO